8 cele mai ciudate lucruri pentru care oamenii chiar au fost taxați

Toată lumea se așteaptă să fie taxată, dar ce este potrivit să impozitezi?

Suntem cu toții obișnuiți să se pună impozite pe venituri, importuri, vicii și altele asemenea. Dar, într-adevăr, tot felul de lucruri sunt teoretic impozabile - dacă un guvern (sau despot) este hotărât să o facă. Dacă oamenii vor fi de acord sau nu, rămâne de văzut. Taxele nerealiste pot avea consecințe grave.

Impozitele de mai jos sunt dintre cele mai ciudate care au fost întâlnite de-a lungul istoriei. Unele sunt vechi de milenii, în timp ce altele sunt încă actuale sau foarte recente.

1. Femeile din Travancore, India, erau taxate dacă voiau să-și acopere sânii

La începutul secolului al XX-lea, statul indian princiar Travancore a impus o taxă grea pentru femeile din castele inferioare, dacă acestea își acopereau sânii. Impozitul era menit să aplice codurile vestimentare care să permită identificarea cu ușurință a membrilor fiecărei caste.

O femeie, Nangeli, a refuzat să-și descopere sânii și a refuzat, de asemenea, să plătească impozitul. După ce a fost presată de inspectorul fiscal, Nangeli și-a tăiat sfidător proprii sâni ca protest. A murit din cauza pierderii de sânge la scurt timp după aceea. Regele Travancore a abolit în cele din urmă taxa.

2. Conegliano, Italia, a perceput un impozit pe umbrele din spațiile publice

În 2015, orașul Conegliano, Italia, a început să impoziteze comercianții cu 100 de euro pe an dacă semnele lor creau umbră pe aleile publice. (Acest lucru nu trebuie confundat cu umbra creată de copertine sau mobilier de trotuar, care este impozitată separat.)

O asociație de proprietari de mici magazine condusă de Lucas Ros, un rezident din Conegliano, lupta împotriva legii începând cu 2017. Ros a spus că legea abia dacă diferă de plata banilor de protecție către mafie: „Singura diferență este că acest lucru este legal”.

3. În Suedia, numele bebelușilor trebuie aprobate, altfel o taxă trebuie plătită

Părinților suedezi li se solicită ca numele fiecărui copil să fie aprobat de agenția națională de impozitare până când copilul împlinește 5 ani sau pot fi amendați cu până la 5.000 de coroane (aproximativ 600 - 700 USD, în funcție de fluctuațiile valutare).

Rațiunea este că guvernul își rezervă dreptul de a interzice numele ofensive sau confuze. Unele care au fost respinse sunt „Ikea” și „Allah”. Un părinte, Elizabeth Hallin, și-a numit copilul „Brfxxccxxmnpcccclllmmnprxvclmnckssqlbb11116” pentru a protesta împotriva legii. Nu este clar dacă a plătit amenda pe care a generat-o.

4. Țarul Petru cel Mare impozita bărbile

Hotărât să modernizeze Rusia, țarul Petru I („cel Mare”) a făcut un turneu faimos în Europa de Vest în 1697-98, absorbind ideile și practicile moderne pe care le-a găsit acolo. La întoarcere, el a început să pună în aplicare o politică de „occidentalizare” care să aducă Rusia mai aproape de paritatea cu marile puteri europene.

Simțind aparent că barba era un semn al trecutului barbar al Rusiei, Petru  a încercat să scape de ele. El a inițiat politica într-un mod dramatic, scoțând un aparat de ras și bărbierind personal un număr de invitați la o recepție ținută în onoarea sa.

Deși inițial Petru a favorizat abolirea totală a bărbilor, el și-a înduplecat poziția la simpla impozitare. Acei ruși care doreau să-și păstreze barba - ca inerție culturală și chiar așa cum practica creștinilor ortodocși i-au obligat pe mulți să facă - ar putea plăti un impozit anual, în schimbul căruia ar primi un jeton și ar fi scutiți de aparatul de ras.

5. Augustus taxa persoanele care nu se căsătoreau

În jurul anului 18 î.Hr., primul împărat roman, Augustus, a instituit o serie de legi menite să încurajeze căsătoria și fertilitatea - probabil pentru a combate un fel de declin demografic (sau percepția acestuia) în cadrul Imperiului.

El a instituit o taxă pentru adulții necăsătoriți de ambele sexe, a reprimat adulterul și a relaxat anumite restricții asupra căsătoriei (cum ar fi revocarea interdicțiilor pentru cetățenii clasei de mijloc de a se căsători cu persoanele eliberate).

6. Hubei, China, a perceput o taxă pentru cei care nu fumează țigările potrivite

În 2009, într-un efort de a stimula economia locală, provincia chineză Hubei a reprimat consumul de țigări produse în străinătate. Provincia a amenințat satul Zhangtiansi cu o amendă de 1.000 de yuani (aproximativ 150 USD) dacă nu cumpără o cotă anuală de 400 de cutii de țigări pentru funcționarii publici.

Județul Gongan a făcut chiar inspectori să verifice profesorii locali și a îndemnat guvernul să „pedepsească public” pe cei care fumează mărci străine.

7. Împăratul roman Nero a perceput o taxă pe urină, care era foarte apreciată pentru utilizarea sa în spălatul rufelor

În Roma antică, urina era apreciată pentru conținutul ridicat de amoniac, care era util la spălarea hainelor și chiar la prepararea apei de gură. Doi împărați romani - mai întâi Nero și mai târziu Vespasian - au perceput o taxă pentru colectarea urinei din toaletele publice.

Suetonius relatează o faimoasă anecdotă despre fiul lui Vespasian, Titus, care a găsit taxa pe urină dezagreabilă. Vespasian a ținut o monedă la nasul fiului său și l-a întrebat dacă mirosea urât; Titus a trebuit să recunoască că nu. De aici derivă zicala latină pecunia non olet sau „banii nu put”.

Numele lui Vespasian a continuat să fie asociat cu urina timp de secole; Toaletele publice din secolul al XIX-lea din Franța, de exemplu, au fost poreclite „Vespasiennes”.

8. Regii medievali au taxat cavalerii care nu au vrut să lupte

„Scutage” era un termen general pentru un impozit plătit de vasali domnului lor în locul serviciului militar pe care îl datorau. A început în Anglia în jurul anului 1100, dar până la Magna Carta un secol mai târziu, regele Ioan - care a abuzat de scutage - a fost obligat să o reducă. Până în secolul al XIV-lea nu mai era în uz.

Deși scutul medieval a trecut în istorie, conceptul general de utilizare a banilor pentru naveta serviciului militar va apărea din nou mai târziu - de exemplu, în practica cetățenilor bogați care angajează înlocuitori pentru a lupta pentru ei în războiul civil american.

Sursa

Comentarii

POSTĂRI ALEATORII