10 greșeli de gătit pe care le facem adesea fără să ne dăm seama

Sunteți mai degrabă un bucătar priceput sau mai degrabă genul de persoană care dă vina pe aragaz atunci când lucrurile merg prost? Dacă ați ales a doua opțiune, trebuie să știți că nu sunteți singur. De multe ori, obișnuința, viteza sau chiar unele mituri pe care le-am crezut când vine vorba de a pregăti ceva, fac ca preparatele tale să nu fie atât de gustoase pe cât te așteptai.

Dar pentru că și noi suntem pasionați de mâncare, am vrut să vă dăm o mână de ajutor, chiar dacă știm că uneori obiceiurile culinare sunt greu de schimbat. Așa că am alcătuit o listă cu cele mai frecvente greșeli pe care le fac oamenii atunci când gătesc. Aruncă o privire și spune-ne ce părere ai!

1. Gătiți carnea proaspăt scoasă din congelator.

Este foarte obișnuit să vezi oameni care scot o bucată de carne din congelator și o pun pe foc, în cuptor sau pe grătar. Aceasta este o mare greșeală, deoarece carnea, deși poate părea gătită la exterior, va fi crudă în interior. Este recomandat să scoateți carnea din congelator cu o seară înainte de a o găti. O puteți pune în frigider cu până la 24 de ore înainte de a o găti, astfel încât să aibă tot timpul necesar pentru a se dezgheța.

2. Utilizarea aceluiași cuțit pentru a tăia toate alimentele.

Cei care cred că economisesc timp și efort dacă folosesc un singur cuțit pentru a pregăti orice fel de mâncare se înșeală. Folosirea cuțitului potrivit pentru fiecare fel de tăiere face ca întregul proces să fie mai ușor și mai rapid. Pentru a tăia carnea, optați pentru un cuțit mare; pentru legume, fructe și chiar pentru dezosarea păsărilor de curte, optați pentru un cuțit mic; pentru tăierea pâinii, un cuțit zimțat este ideal.

3. Amestecarea orezului proaspăt preparat.

Uneori, mai puțin înseamnă mai mult. Ei bine, pentru a vedea cum este sau chiar pentru a-l gusta, unii fac greșeala de a amesteca orezul, dar singurul lucru pe care îl obțin este să îl lase și mai umed. Asta pentru că simplul fapt de a amesteca orezul eliberează amidonul și, de asemenea, boabele se sparg.

Așadar, pentru ca acesta să rămână nelipit, ar trebui să evitați să îl amestecați în timpul gătitului. Pe de altă parte, ar trebui să folosiți cantitatea potrivită de apă - în general, o cană de apă pentru fiecare 1/2 cană de orez, în funcție de tipul de bob - și să așteptați timpul de gătire fără să-l amestecați, adică, în medie, între 15 și 25 de minute pentru orezul alb și aproximativ 45 de minute pentru orezul brun.

4. Feliați friptura imediat ce este gata.


Pe lângă condimentarea cărnii imediat ce o scoatem din frigider, o altă greșeală foarte frecventă este să o tăiem imediat ce s-a terminat de preparat. Este recomandat să o lăsăm să se odihnească câteva minute după ce o scoatem din cuptor sau de pe foc, deoarece căldura din interiorul cărnii o ajută să se prepare definitiv și garantează că este suculentă.

5. Utilizarea unui tip de ulei greșit.


Nu toate uleiurile de gătit sunt la fel. Unele sunt perfecte pentru prăjire și sotare, în timp ce altele capătă o aromă râncedă dacă sunt folosite la temperaturi ridicate. Uleiul de măsline pur are o culoare mai închisă și o aromă mai puternică și este ideal pentru prepararea sosurilor și pentru a sota la temperaturi scăzute. Cu toate acestea, nu este cel mai bun pentru a fi folosit la temperaturi mai mari de 191ºC.

Uleiurile vegetale, cum ar fi uleiul de floarea-soarelui, sunt cele mai potrivite pentru prăjire, frigere și coacere. Uleiul de porumb este mai moale și este folosit pentru coacere, prăjire normală și prăjire în profunzime. Uleiul de canola provine din planta de rapiță și poate fi folosit pentru coacere, grătar, prăjire și rumenire.

6. Așezați ingredientele în cratiță cât timp este încă rece.


O altă greșeală frecventă este de a pune mâncarea în tigaie atunci când este încă rece, ceea ce o face să absoarbă mai multă grăsime. Ideal este întotdeauna să încălziți mai întâi vasele folosite, să puneți uleiul și, în timp ce acesta se încălzește, să adăugați ingredientele. Puteți aștepta 2-3 minute până când tigaia sau cratița este fierbinte.

7. Nu gustați mâncarea în timpul preparării.


Nu este nimic rău în a gusta mâncarea în timp ce gătiți, atâta timp cât există condiții ideale de igienă. Este important să verificați dacă sosul este bun sau dacă carnea, pastele sau orice altceva pregătiți este la punctul și textura potrivită. Acest lucru vă permite să evitați greșelile și vă oferă timp pentru a corecta și a remedia rețeta.

8. Adăugați ulei (orice ulei) în apa în care veți găti pastele.


Acesta este un mit care trebuie demontat imediat. Adăugarea de ulei în apa pentru paste nu numai că nu împiedică aluatul să se lipească de tigaie, dar poate face pastele mai grele, făcând ca sosul să se lipească mai greu. Acest lucru se datorează faptului că grăsimea nu se amestecă cu apa.

9. Aruncarea apei în care au fiert pastele.


De obicei, aruncăm apa în care au fost fierte pastele. Aceasta este o mare greșeală, deoarece această apă este folosită pentru a face sosul mai consistent și mai gustos. Prin urmare, este recomandat să transferăm acest lichid într-un recipient și să îl amestecăm cu sosul, care va deveni mai gros.

10. Tăierea cepei în mod greșit.


Vă dau lacrimile numai când vă gândiți să tăiați ceapă? Acest lucru se întâmplă atunci când o tăiem în felii, rupându-i astfel celulele și făcând-o să elibereze gaze care, atunci când se combină cu lacrimile, provoacă senzața de arsură la ochi.

Din fericire, există o soluție pentru acest lucru: feliați-o cu un cuțit ascuțit, urmând direcția fibrelor cepei. Adică dungile care merg de la rădăcină la tulpină. Ideal este să o tăiați în fâșii (julienne). Acest lucru va garanta o producție mai mică de aerosoli iritanți.

Cunoașteți și alte sfaturi culinare pentru a vă face mâncărurile mai gustoase? Nu ezitați să ni le împărtășiți aici, în secțiunea de comentarii! Sursa

Comentarii

POSTĂRI ALEATORII