12 fenomene naturale pe care le poți vedea doar într-o anumită perioadă a anului + FOTO

Pietre care călătoresc singure, un deșert înflorit, un lac extraterestru sau soarele care nu apune niciodată. Poate că sună ca un platou de filmare fantezist, dar chiar se întâmplă pe planeta noastră, în funcție de anotimp.
Puteți afla mai multe despre aceste fenomene naturale, din calendarul de mai jos, dacă cumva doriți să vă planificați din timp o excursie.

Ianuarie: Bule înghețate sub Lacul Abraham


Ce: Pe timpul verii, Lacul Abraham arată ca orice alt lac de pe planeta noastră. Totuși, ce puteți vedea aici iarna este pur și simplu magic. Bacteriile care trăiesc pe fundul lacului emană cantități mari de gaz metan, ce îngheață sub formă de stâlpi ovali sub suprafața cristalină a lacului.

Unde: Lacul Abraham, Alberta, Canada
Când: Decembrie - Februarie

Februarie: Cascada de Foc „coadă de cal” Yosemite


Ce: Cu toții știm despre cascade, iar unii dintre noi le-am și văzut. Dar ce spuneți despre cascade de foc? Și acestea există.Mă rog, cel puțin există, situată în Parcul Național Yosemite. La sfârșitul lunii februarie, razele soarelui ce apune bat în unghiul perfect pentru a ilumina Cascada Coadă de Cal în așa manieră că nici nu mai pare a fi apă, dar mai degrabă foc ce cade de-a lungul muntelui.

Unde: Valea Yosemite, Parcul Național Yosemite, California, SUA
Când: a doua jumătate a lui februarie

Martie: Murmurul graurilor


Ce: Graurii se adună în stoluri de dimensiuni incredibile efectuează trucuri aeriene masive. Vin în picaj și se ridică la unison, de parcă ar fi un singur organism gigant, nu o mie de păsări diferite. Potrivit experților, graurii se strâng în aceste formațiuni uimitoare pentru a face schimb de informații și pentru a deruta prădătorii cu mișcările lor hipnotizante.

Unde: deasupra Regatului Unit
Când: Ianuarie - Martie

Aprilie: Wisteria înflorită


Ce: Ați auzit probabil de Festivalurile Japoneze ale Cireșilor Înfloriți, dar acestea nu sunt singurele flori ale căror inflorescențe înseamnă ceva anume pentru japonezi. Pe parcursul unei luni de primăvară vă puteți bucura de o plimbare prin tunelele magice de Wisteria, formate din sute de plante ale căror culori variază de la roșu la violet până la galben sau alb. Dacă vrei să vezi un basm cu ochii tăi, exact de asta ai nevoie.

Unde: pe teritoriul Japoniei
Când: jumătatea lui Aprilie - jumătatea lui Mai

Mai: Licurici sincroni


Ce: Licuricii sincroni pot fi găsiți doar în câteva locuri de pe planetă, ceea ce transformă privitul lor într-o adevărată aventură. În timpul ritualului lor de împerechere, mii de licurici se strâng într-o paradă scânteietoare și cu toții sclipesc simultan o dată la câteva secunde.

Unde: Parcul Național Great Smoky Mountains, SUA
Când: Mai - Iunie


Iunie: Capre cățărătoare


Ce: Capre cățărându-se în copaci pare cumva ireal, dar acest fenomen natural bizar are o explicație logică. Copacii pe care se cațără aceste capre nu sunt aleși la întâmplare, sunt copaci de argan, ale căror fructe se coc în luna iunie. Caprele înfometate sunt atrase de această hrană și puteți vedea uneori și câte 12 cocoțate într-un singur copac.

Unde: Maroc
Când: Iunie


Iulie: Soarele de la miezul nopții


Ce: Soarele de la miezul nopții este un fenomen fantastic ce poate fi observat în timpul verilor, oriunde la sud de Cercul Antarctic și la nord de Cercul Arctic, iar Norvegia este unul din locurile unde te poți bucura de asta. Axa Pământului este înclinată în rotație, ceea ce face ca Polul Nord să fie în unghi cu soarele pe timpul verii. Creează un efect uimitor pe care-l poți vedea doar în această zonă - pentru câteva săptămâni vara, soarele nu apune niciodată.

Unde: Norvegia
Când: Iunie - August


August: Lacul „pătat” Osoyoos


Ce: În lunile de vară, când temperatură este foarte ridicată, acest lac își schimbă culoare și chiar și forma sa. Pe măsură ce apa se evaporă, putem vedea pe fundul lacului formațiuni de cercuri multicolore de sare și alte minerale, care fac ca totul să pară ca modelul blănii unui leopard. Pe măsură ce temperatura crește, lacul poate deveni complet alb.

Unde: British Columbia, Canada
Când: Iulie - August


Septembrie: Lacul Sărat din Yuncheng


Ce: Apele acestui lac chinezesc pot arăta întregul spectru de culori, de la verde și galben la stacojiu și magenta. Totul se întâmplă datorită unei game largi de alge care înfloresc în lac. Lacul arată întotdeauna spectaculos, dar cea mai bună perioadă pentru a-l vedea este toamna, când culorile sunt cele mai strălucitoare.

Unde: Yuncheng, China
Când: Septembrie - Octombrie


Octombrie: Curcubeul lichid din Cano Cristales


Ce: Iată o altă priveliște uluitoare care este cauzată de înflorirea algelor. Cano Cristales este un râu din Columbia care arată ca un curcubeu lichid care poate afișa o gamă largă de culori, de la verde și roșu la albastru și negru. Puteți admira această vedere din mai până în decembrie, dar cele mai strălucitoare culori pot fi văzute toamnă.

Unde: Columbia
Cand: Octombrie - Noiembrie


Noiembrie: Deșertul Atacama înflorit


Ce: Nisip, nisip peste tot. La asta ne gândim majoritatea când auzim cuvântul „deșert”. Totuși, acest lucru nu este valabil pentru toate deșerturile, iar Atacama este unul dintre ele. Deși acest loc este extrem de uscat, se poate transforma într-o pătură de flori după o noapte ploioasă. Rețineți, însă, că deșertul înflorește doar la fiecare 4 sau 5 ani, iar ultima dată s-a întâmplat în 2017.

Unde: Chile
Când: Septembrie - Noiembrie


Decembrie: Pietrele călătoare


Ce: Pe alocuri, pietrele din Death Valley (Valea Morții) par să alunece singure pe zona pustie, fără a fi aplicată nicio putere și fără nicio frânghie atașată. Cum se întâmplă asta? Pietrele care navighează au fost studiate încă din anii 1900, iar oamenii de știință cred că mișcările ciudate ale acestor pietre sunt rezultatul unui echilibru perfect de apă, gheață și vânt care apare în lunile de iarnă. Foile subțiri de gheață se formează sub pietre și le împing în față, chiar și la cea mai mică adiere a vântului.

Unde: Death Valley, California, SUA
Când: Decembrie - Februarie

Comentarii

POSTĂRI ALEATORII