TOP 10 ORAȘE PE CARE SĂ LE VIZITEZI ÎN 2018

1. Sevilia, Spania

În ultimii 10 ani, Sevilia s-a transformat în totalitate. Cândva o metropolă congestionată de trafic, odihnindu-se pe laurii săi istorici, Sevilia a înflorit într-un oraș al bicicletelor și tramvaielor, dornic să-și revigoreze trecutul artistic. Metamorfoza acestuia n-a trecut neobservată. Capitala Andaluziei va găzdui a 31-a ediție a Premiilor Academiei Europene de Film, unde își va prezenta frumusețea într-un celebru serial de televiziune, epopeea fantastică Urzeala Tronurilor (Game of Thrones).
Adăugând culoare acestei renașteri artistice continue, Sevilia este în toiul sărbătoririi celei de-a 400-a aniversări a pictorului baroc, Bartolomé Esteban Murillo, cu zeci de expoziții pregătite pentru 2018.

2. Detroit, SUA

După decenii în care a fost neglijat, Detroit iese din nou în evidență. E ca și cum tot orașul este sub influența cofeinei, plin de energie și de idei pe bandă rulantă. Minți tinere și creative au revitalizat decorul când au început să transforme multitudinea de clădiri abandonate în distilerii, magazine de biciclete și galerii de artă. Acest lucru a îndemnat și autoritățile locale să țină pasul cu noile transformări ale orașului, astfel au fost deschise de curând arene de hochei și de baschet în centrul orașului, iar tramvaiul QLine oferă acces ușor către toate zonele de interes ale orașului.
Asta nu e tot: trei noi parcuri se vor extinde de-a lungul râului Detroit (ideale pentru mersul pe două roți datorită noului proiect de 43 stații de împrumut de biciclete), plus noi hoteluri interesante vor ieși la iveală din ceea ce a fost odinioară un magazin de peruci și un spațiu de parcare părăsit.
Zgârie-norii art deco din centrul Detroit-ului, un oraș care își revine după ani de declin

3. Canberra, Australia

Canberra, unul dintre orașele trecute cu vederea, are foarte multe de oferit pentru un oraș atât de mic.
Comori naționale se regăsesc la aproape fiecare colț de stradă și buticuri noi au ieșit la iveală, evidențiindu-se prin gastronomie și prin locuri de interes cultural care trebuie vizitate. Acesta este primul an când orașul va găzdui un meci test de crichet la pitorescul Manuka Oval, iar mai târziu în 2018 Memorialul Australian al Războiului va lua prim-planul când va găzdui cea de-a 100-a aniversare a Armistițiului Primului Război Mondial. Canberra va stabili o permanentă Zi a Reconcilierii în calendarul de sărbători legale ale statului începând cu 2018, pentru a simboliza angajamentul față de toleranța dintre australienii indigeni și non-indigeni.
Memorialul Australian al Războiului

4. Hamburg, Germania

Finalizarea uluitoarei săli de concerte Elbphilharmonie, care a costat 790 milioane de euro, pare că a durat o veșnicie, dar se pare că fiecare an de întârziere a meritat din plin. Partea superioară din sticlă strălucește asemenea unor vele cristaline în timp ce baza reflectă esteticul de cărămidă al împrejurimilor istorice ale zonei portului HafenCity. De aici, atrăgătorul și accesibilul Hamburg radiază de-a lungul vastului său port de pe răul Elba. Abundă de surprize: baruri de plajă de-a lungul țărmului, viața de noapte este printre cele mai bune din Europa și zeci de clopotnițe vechi care servesc drept puncte de reper pentru călători.
Sala de concerte Elbphilharmonie, Hamburg

5. Kaohsiung, Taiwan

Un masiv centru artistic și un complex cultural și muzical de 100.000 m², completat de alei vălurite și o piață de noapte. Toate acestea își fac apariția începând dinspre liniștitorul port al orașului Kaohsiung - caseta de prezentare a Taiwanului pentru arhitectura experimentală din întreaga lume. În adăugare, vizitatorii mai au la dispoziție și un spectaculos terminal de croaziere, pentru cei care preferă o abordare „odiseeană” a portului orașului.
Un delicat sistem de metrou ușor conectează aceste monumente cu restul orașului. Mai departe, spre nord, în Zona de Recreere Xiaogang Shan, drumeții pot vedea Strâmtoarea Taiwan de pe noua pasarelă de 88 m numită „Ochiul Muntelui”, o aducere aminte a faptului că apa este omniprezentă. Posibilitățile cresc cu rapiditate în Kaohsiung. Vizitați-l înainte să afle toată lumea de el.
Majoritatea pagodelor și a templelor din jurul Iazului de Lotus din Kaohsiung au fost construite în secolul al XX-lea, inclusiv Pavilioanele de Primăvară și Toamnă (1953)

6. Anvers, Belgia

Odinioară era cel dintâi oraș al nordului Europei, astăzi Anvers este cel mai bine păstrat secret al ei. Capitala neoficială a Flandrei este încărcată cu bogății istorice și servește drept cămin pentru arta și designul de clasă mondială, iar în acest an își prezintă ștampila culturală cu o sărbătorire a gloriei sale baroce. Inspirată de cel mai faimos rezident al orașului, Rubens, Antwerp Baroque 2018 îi va prezenta pe Maeștrii Flamanzi mergând umăr la umăr cu talentele moderne într-un calendar ce cuprinde parade, concerte, artă stradală, spectacole multimedia și ateliere de creație.
Orașului Anvers nu-i este teamă să combine modernul cu tot acel baroc din jurul său Muzeul de ultimă generație Museum aan de Stroom și-a deschis porțile în 2011

7. Matera, Italia

O coroană de case de piatră cocoțată deasupra unei râpe, Matera este năucitor de frumos. Dar asta e doar o parte a poveștii: în subteran se găsește un labirint de locuințe în peșteri, biserici și mânăstiri ce datează de acum peste 9000 de ani - făcându-l unul dintre cele mai vechi orașe încă în viață din întreaga lume. Restaurat în mare parte din ruine, Matera își valorifică acum atracțiile cavernoase, cu hoteluri, restaurante și baruri sculptând o scenă la fel de „tare” ca și zidurile sale stâncoase.
Deja sunt planificate o serie de evenimente înainte ca orașul să devină Capitala Europeană a Culturii pentru anul 2019, deci vizitați-l acum înainte ca această destinație subterană să ajungă în lumina reflectoarelor.
Matera, regiunea Basilicata - Italia

8. San Juan, Puerto Rico

San Juan este un loc unde vechiul întâlnește noul, unde trecutul colonial al orașului se îmbină perfect cu urbanitatea modernă. Bătrânul San Juan este o enclavă cu pereți, drumuri pietruite, platouri înverzite, biserici istorice și fortărețe. Dincolo de zidurile sale, modernul San Juan este împânzit de picturi murale, iar muzeele și galeriile sale formează o scenă de artă dinamică. În ultimii ani au fost deschise numeroase restaurante inovatoare, localuri care prepară direct produsele venite de la fermele din zonă, satisfăcând astfel atât nevoile gurmanzilor notorii, cât și ale vizitatorilor ocazionali. Viața de noapte este una exuberantă: cluburile de dans, saloanele, barurile, cazinourile - au fost întotdeauna puncte culminante, la fel ca și plajele sale superbe.
În septembrie 2017, uraganul Maria a lovit și Puerto Rico, aceasta fiind cea mai puternică furtună din ultimii 89 de ani care a afectat insula. Deși San Juan nu a scăpat de mânia uraganului, nu există nicio îndoială că acesta se va reconstrui și va rămâne în continuare orașul încântător cu care mulți s-au obișnuit deja.
Rezistentele străzi pietruite din inima Vechiului San Juan

9. Guanajuato, Mexic

De la mineritul de argint până la ecranul de argint, micul oraș Guanajuato din zonele muntoase centrale ale Mexicului, se distinge datorită atractivității sale actuale. Bogăția produsă de exploatarea de argint a creat o panoramă urbană uimitoare - biserici ornamentale, piețe atrăgătoare și case colorate, întinse peste valea verde în care stă Guanajuato. Această frumusețe naturală, cât și antropică, a atras atenția producătorilor de la Pixar, care au folosit orașul drept bază reală pentru „Târâmul Morților” din filmul de animație „Coco”.
Înființat ca oraș minier de argint de către spanioli, în anii 1500, expansiunea montană colorată a Guanajuato este acum un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO

10. Oslo, Norvegia

Timp de mulți ani, capitala Norvegiei a fost mereu eclipsată de către vecinii săi scandinavi. Însă Oslo, alături de restul națiunii, este pregătit să găzduiască un eveniment important anul acesta: în 2018 regele și regina Norvegiei sărbătoresc 50 de ani de căsătorie. Așteptați-vă la fanfare și multă distracție, alături de un calendar ticsit de evenimente civice, culinare și culturale. De asemenea, Casa Operei din Oslo celebrează cea dea 10-a aniversare în 2018, cu un sezon de concerte și spectacole, astfel că este într-adevăr cel mai bun an pentru a vizita acest oraș magnific.
Diagonalele curate ale Operei din Oslo au reprezentat încă din anul 2007 gustul orașului pentru arhitectura inovatoare

Comentarii

POSTĂRI ALEATORII