10 celebrități care au făcut Facultatea de Medicină


1. Ernesto „Che” Guevara, Universidad de Buenos Aires (UBA)

Ați auzit, probabil, de faimosul revoluționar argentinian Ernesto „Che” Guevara, dar știați că timpul petrecut de acesta la facultatea de medicină a avut o influență majoră în viața sa? Născut într-o familie liberală în Argentina anilor '20, tânărul Guevara a excelat în multe sporturi, însă suferea de astm cronic, afecțiune care a reapărut pe toată perioada vieții sale. După ce a devenit evident că climatul umed al plantației de ceai a familiei nu era deloc bun pentru sănătatea fiului lor, familia lui Guevara s-a mutat într-o zonă cu clima mai uscată, și Ernesto a fost înscris la școală cu un an mai târziu decât majoritatea copiilor. Pe măsură ce a continuat să își urmeze dragostea sa pentru sporturi, acesta a dezvoltat o pasiune pentru rugby, și a fost lăudat de profesori și colegi pentru aptitudinile sale de lider și pentru personalitatea grijulie de care dădea dovadă.

Posibil ca tocmai această latură grijulie a tânărului Ernesto l-a condus către facultatea de medicină.
Deși inițial spera să studieze inginerie la colegiu, moartea prematură a bunicii sale l-a convins pe Guevara să devină doctor, și s-a înscris la Facultatea de Medicină a Universității din Buenos Aires.
Călătorind prin America de Sud, ca student medical, a rămas îngrozit de sărăcia și inegalitatea larg-răspândită pe care a găsit-o. După ce s-a întors la universitate și și-a terminat studiile în 1953, Dr. Ernesto Guevara a început să aplice tot ceea ce învățase ca să schimbe cumva lumea, deplasându-se astfel către sfera politică, unde a căutat să schimbe radical prioritățile instituțiilor. El rămâne și azi un erou revoluționar la nivel mondial.

2. Lisa Kudrow, Vassar College

O actriță americană, scriitoare și comediană, următoarea celebritate de pe lista noastră este cunoscută cel mai bine pentru rolul lui Pheobe din sitcom-ul de succes Friends, care a fost difuzat un deceniu întreg, între 1994 și 2004. Aceasta a mai apărut și în Cheers, The Simpsons și a ajuns chiar să joace și în filme hollywoodiene precum Romy and Michele's High School Reunion (1997) și Easy A (2010). Nu e de mirare că a fost desemnată să joace același tip de rol atât pe micul, cât și pe marele ecran. Lisa Kudrow este o regină a comediei americane.

Poate părea surprinzător atunci, faptul că înainte de cariera de actorie, Kudrow urmărea o carieră total diferită. Fiind copilul unui agent de turism și al unui medic, după terminarea liceului a urmat să obțină o diplomă în psihobiologie, la Vassar College, un mic colegiu de arte liberale din statul New York.

După absolvire, Kudrow s-a întors în Los Angeles ca să urmeze o carieră în cercetare și să lucreze alături de tatăl ei. Cu toate acestea, n-a fost să fie, ea fiind curând inspirată de un prieten de familie să intre în show business. După ce s-a alăturat unui grup teatral de improvizație, Kudrow s-a împrietenit în curând cu Conan O'Brien, și cariera sa a decolat de acolo.

3. Pau Gasol, University of Barcelona

Jucătorul de baschet profesionist, Pau Gasol, a crescut în Barcelona, Spania, având ca părinți două cadre medicale; mama sa era doctor, iar tatăl asistent medical superior. În ciuda dragostei sale pentru acest sport, fapt pentru care la vârsta de 16 ani juca pentru echipa de juniori a Barcelonei, acesta a decis să urmeze o carieră aparent predestinată, în pașii părinților săi. În ziua când legenda baschetului, Magic Johnson, și-a anunțat public statutul de HIV-pozitiv, tânărul Gasol a decis cu noblețe că vrea să urmeze cursurile facultății de medicină ca să devină doctor și să ajute la descoperirea unui leac pentru teribila maladie.

Cu toate acestea, nici de această dată lucrurile nu au mers conform planului. După ce s-a înscris la Facultatea de Medicină a Universității din Barcelona, cariera de baschetbalist a lui Gasol a început să prindă contur, fapt pentru care a părăsit universitatea.
De când s-a mutat în SUA, a câștigat nenumărate premii și distincții pentru performanțele sale din teren. De asemenea, face uz de multilingvismul său; se zvonește că Gasol și colegul său din NBA, Kobe Bryant, vorbesc în spaniolă, pentru a-și păstra secretele tactice față de la alți jucători.

4. Ken Jeong, University of North Carolina at Chapel Hill

Următoarea celebritate este tot un star de la Hollywood care la început era student la medicină.. Născut în Detroit, Michigan, Ken Jeong s-a mutat în curând cu, familia, în North Carolina, acolo unde tatăl său lucra ca lector universitar. După ce a urmat cursurile Duke University, Jeong și-a luat doctoratul în medicină la University of North Carolina at Chapel Hill.

Abia în timpul rezidențiatului său dintr-un spital din New Orleans, Jeong a prins gustul comediei. Jonglând rezidențiatul cu show-urile de stand-up, acesta a reușit să-și creeze un mic auditoriu, și a fost remarcat de câțiva dintre profesioniștii din showbiz, care i-au cerut să se mute în Tinseltown.

După ce s-a mutat în Los Angeles, Jeong și-a asigurat rapid câteva roluri de televiziune, în comedii precum The Office și Curb Your Enthusiasm. Totuși, chiar și cu faima sa în continuă ascensiune, acesta a continuat să se bazeze pe locul de muncă de la un spital local pentru a-și completa veniturile. Abia când a devenit brusc faimos după apariția în filmul Knocked Up (2007), acesta a renunțat la medicină pentru a deveni actor cu normă întreagă. El are încă licență de a practica medicină în California.

5. Jay Sean, Queen Mary, University of London


Kamaljeet Singh Jhooti, cunoscut mai bine pentru numele său de scenă - Jay Sean, a crescut în Southall, West London, unde a studiat la un liceu privat. A avut note excelente la bacalaureat și s-a înscris la Facultatea de Medicină Queen Mary, în cadrul Universității din Londra. Cu toate acestea, el s-a lăsat de facultate pentru a-și continua cariera muzicală.

Primul mare succes al lui Sean a venit cu proiectul Rishi Rich, al cărui single „Dance With You (Nachna Tere Naal)” a obținut un succes major în graficul single britanic. El a fost primul cântăreț britanic-asiatic care a semnat cu o casă de discuri americană, și de atunci a lucrat cu nume grele din industrie, precum Pitbull, Lil Wayne, și Nicki Minaj, printre alții.

6. Mayim Bialik, University of California, Los Angeles (UCLA)


Actrița Mayim Bialik s-a născut în California. Până la absolvirea liceului, în 1993, ea era deja o actriță-copil de succes, jucând într-o serie de roluri de film și de televiziune, inclusiv personajul principal din sitcom-ul NBC „Blossom”, care a avut 5 sezoane.

La finalul serialului „Blossom”, Bialik a decis să renunțe la cariera de actriță pentru a urma țeluri mai academice. În ciuda faptului că a fost acceptată atât de Harvard, cât și de Yale, aceasta a decis să rămână aproape de familia sa, urmând cursurile UCLA, obținându-și doctoratul în Neurologie, Studii Ebraice și Studii Evreiești.

După terminarea doctoratului în neurologie, la UCLA, Bialik a realizat că viața unui neurochirurg era incompatibilă cu viața activă a familiei ei, și astfel a reintrat în lumea showbiz-ului. A prins câteva roluri mici de televiziune înaintea rolului mult mai stabil al Dr. Amy Farrah Fowler, din serialul de succes „The Big Bang Theory”. Coincidența face că personajul ei este un neurolog, deci i se potrivește perfect.

7. Deepak Chopra, AII India Institute of Medical Sciences


Născut în New Delhi, India, Deepak Chopra este o figură medicală americană de primă importanță, care a devenit proeminentă în anii '90, după lansarea mai multor cărți care sprijină credințele sale în ceea ce privește medicina alternativă și spiritualitatea.

Tatăl lui Chopra a fost cardiolog-șef în New Delhi, și a servit și pe postul de chirurg pentru Armata Britanică în India. La un moment dat, a fost și consilierul medical al Lordului Mountbatten, ultimul vicerege al Indiei.

După absolvirea din Institutul Indian de Științe Medicale, Chopra s-a mutat în Statele Unite, unde a lucrat pentru mai multe spitale înainte de a se alătura mișcării de Meditație Transcendentală. A început în curând să exploreze posibilitatea practicării unui tip de medicină care să îmbine medicina holistică cu cea alopată.

8. Graham Chapman, University of Cambridge

Actorul englez de comedie Graham Chapman a crescut în orașul Leicester, înainte ca acesta să obțină o diplomă medicală de la Emmanuel College, University of Cambridge, ca mai apoi să urmeze și cursurile St. Bartholomew Medical College din Londra.

În timp ce studia la Universitatea din Cambridge, Chapman s-a alăturat celebrului club Footlights, care permitea studenților interesați de comedie și actorie să interacționeze între ei și să-și perfecționeze abilitățile. Aici, Chapman l-a cunoscut pe John Cleese. După succesul unui turneu cu Footlights din Noua Zeelandă, Chapman a decis să devină actor cu normă întreagă, și după ce și-a amânat studiile pentru un an, a decis în cele din urmă să le abandoneze definitiv. Chapman și Cleese urmau să devină membri fondatori ai Monty Python, un grup faimos de șase comici britanici a căror moștenire rămâne foarte iubită și în prezent.

9. Dr. Phil, Midwestern State University


Următoarea celebritate din domeniul medical este cunoscută pentru combinarea abilităților sale medicale cu aparițiile TV regulate. Phillip Calvin McGraw, cunoscut mai bine ca Dr. Phil, a absolvit de la Midwestern State University, în 1975, obținând o diplomă de licență în psihologie. A continuat prin obținerea unui masterat în Psihologie Experimentală și un doctorat în Psihologie Clinică, de la University of North Texas.


Dr. Phil a început să apară la TV după ce a fost invitat de Oprah Winfrey, în show-ul ei. Apariția sa inițială a avut un succes imens, și în curând a început să apară în mod regulat pe post de expert în relații, oferind telespectatorilor consiliere și sfaturi. Dr. Phil și-a publicat în curând și prima carte, „Life Strategies” (Strategii de viață), care a fost un bestseller. Și nu la mult timp după, acesta și-a lansat propriul show despre sfaturi de viață, intitulat simplu „The Dr. Phil Show”, a cărui popularitate a făcut ca numele lui să fie din ce în ce mai cunoscut în domeniul televiziunii.

10. Michael Crichton, Harvard University

La fel ca Dr. Phil, Michael Crichton s-a bucurat, de asemenea, de o carieră într-un domeniu total diferit de cea la care te-ai aștepta de la un student la medicină. Când a murit, în 2007, Crichton a lăsat în urma sa o imensă moștenire artistică, după ce a găsit faima și averea ca autor, producător și regizor. El a fost, aparent, descurajat de viața literară din pricina notelor mici de la limba engleză pe care le avea în școală, astfel că a urmat o carieră în domeniul medical, înscriindu-se la Harvard College și mai târziu la Harvard Medical School.

În timpul petrecut la Harvard Medical School Crichton și-a încercat din nou mâna la scris și în curând a început să-și publice lucrările. Privind stilul de scriere al lui Crichton este limpede ca acesta posedă cunoștințe tehnice; multe dintre lucrările sale îndreptându-se către science fiction sau biotehnologie. Posibil ca cea mai faimoasă lucrare a sa să fie seria de un imens succes, „Jurassic Park”.

Comentarii

POSTĂRI ALEATORII