28 de fotografii interzise scoase ilegal din Coreea de Nord

Întreaga Coree de Nord este învăluită în întuneric, atât literal cât și figurativ, fiind unul dintre cele mai misterioase locuri din lume. Nu mulți din afară au șansa să viziteze Coreea de Nord. De fapt, este aproape imposibil pentru un american să se aventureze în această țară fără o viză scumpă și puternic reglementată.

Fotograful Eric Lafforgue a reușit să viziteze de șase ori cea mai ciudată și cea mai discutată națiune din lume, iar fotografiile pe care le-a făcut sunt de-a dreptul convingătoare. Pentru cei care reușesc să pătrundă în interiorul granițelor Coreei de Nord, fotografierea este foarte restricționată și nu este deloc bine văzută. Folosind carduri de memorie pe care a trebuit să le scoată ilegal din țară, Lafforgue a reușit să împărtășească Coreea de Nord cu restul lumii într-un mod prin care aceasta nu a mai fost văzută niciodată.
Vedeți pozele, împreună cu descrierile lui Lafforgue, mai jos:1. „Acest soldat dormea în iarbă. Poza asta a contribuit cu adevărat la interzicerea mea din aceasta țară.”

2. O femeie stând în mijlocul unei mulțimi de soldați. Nu este voie să faci o astfel de poză deoarece oficialii nu permit fotografierea armatei.

3. „Se spune că armata nord-coreeană este una dintre cele mai importante din lume. Dar dacă ajungi acolo, vei vedea adesea soldați făcând sarcini gospodărești, cum ar fi ajutarea fermierilor.”

4. „În afara zonelor urbane, o astfel de scenă este destul de obișnuită.”

5. Sistemul de metrou din Phenian este cel mai adânc din lume, deoarece deservește și ca adăpost anti-atomic. Cineva m-a văzut făcând această poză și mi-a spus să o șterg deoarece se vedeau tunelurile.”

6. Oficialilor nord-coreeni nu le convine deloc când faci astfel de fotografii. Deși le-am explicat că sărăcia există peste tot în lume, chiar și în țara mea, aceștia mi-au interzis să-i mai fotografiez pe cei săraci.

7. „Aici pot fi văzuți copii muncind pentru cooperativele agricole.”

8. „Interdicții împotriva vânzărilor pe piața neagră au fost aplicate cu strictețe. Vânzătorii de pe piața gri sunt mult mai des întâlniți. Aceștia câștigă câțiva bănuți din vânzarea de țigări sau dulciuri.

9. „În ziua festivalului Kimjongilia, mii de nord-coreeni trebuie să stea la cozi pentru a vizita diferite monumente.”

10.  „Phenian-ul ar trebui să fie vitrina Coreei de Nord, așa că exteriorul clădirilor sunt menținute cu grijă. Când ai ocazia rară să privești interiorul, adevărul sumbru devine evident.”

11. „Pe măsură ce mașinile au început să se răspândească în Phenian, țăranii încă se mai acomodează la vederea acestora. Copiii se joacă pe mijlocul marilor bulevarde ca atunci când nu era nicio mașină în zare.”

12. „Într-o noapte, în drumul de întoarcere spre hotel, autobuzul meu a trebuit să urmeze o rută ocolitoare ca urmare a închiderii unei străzi. Pe măsură ce treceam pe lângă clădiri vechi, ghizii mi-au cerut să nu fac poze cu blitz. Motivul oficial a fost să nu speriem oamenii.”

13. „O vizită la o casă din mediul rural. Aceste case și familiile care locuiesc acolo sunt atent selectate de către guvern. Dar, uneori, un detaliu ca o baie folosită pe post de rezervor arată cât de grele sunt vremurile.”

14. Transportul public pentru conectarea principalelor orașe este aproape inexistent. Cetățenii au nevoie de permise pentru a se deplasa dintr-un loc în altul. Pe autostrăzi pot fi văzuți soldați făcând autostopul.15. „A arăta sărăcia este interzis, însă și afișarea averii este un mare subiect tabu în Coreea de Nord. Am găsit această mașină într-un parc, într-o duminică după-amiază.. Aparținea cuiva din elita Phenian-ului. Proprietarul era la un grătar.”

16. „Este interzisă fotografierea soldaților relaxându-se.”

17. „De asemenea, este interzisă și fotografierea subnutriției.”

18. „Poți găsi tot felul de băuturi și alimente în cele două supermarketuri din Phenian, unde poți plăti cu euro sau cu won. Au până și apă Evian. Numai elita poate face cumpărături de acolo.”

19. „Nu este un circ, sunt muncitori într-o țară cu standarde de siguranță foarte scăzute.”

20. „Când vizitezi delfinariul din Phenian, poți fotografia animalele, dar nu și soldații care reprezintă 99% din audiență.”

21. „Paranoia e puternică în mințile nord-coreenilor. Am fotografiat o mamă obosită și cu copilul ei care se odihneau pe o bancă, la un bâlci. Am fost rugat să șterg poza deoarece ghizii erau convinși că voi spune că aceștia sunt oameni fără adăpost.”

22. „Asta nu ar trebui să se întâmple niciodată: o mătură sprijinită de soclul statuii lui Kim Il Sung în Mansudae, Phenian.”

23. „Acest tip de imagine este foarte răspândită în vest. Subtitlul explică adesea că nord-coreenii mănâncă iarbă din parc. Ghizii se enervează dacă fotografiezi asta.”

24. „Când vizitezi familii, ghizii adoră când faci poze care să arate lumii că copiii au calculatoare. Dar când văd că nu e curent electric, te roagă să le ștergi.”

25. „Este absolut interzis să fotografiezi statuile Kim de la spate. Este considerat ca fiind un gest foarte nepoliticos.”

26. „Statul la coadă este un sport național pentru nord-coreeni. Asta e coada pentru troleibuz.”

27. Asta se întâmplă dacă se strică autobuzul.

28. În centrul de artă din Phenian, am experimentat o pană de curent, un eveniment zilnic pe care nord-coreenii nu vor să-l arate. Când acest lucru se întâmplă, îți vor spune că este din cauza embargoului american.

POSTĂRI ALEATORII